Hey halloo. Zoals ik in mijn vorige blog al schreef, ga ik het nu hebben over hoe mijn zelfstandigheid er in relaties uit kan zien. Zoals ik toen ook al zei is mijn mate van zelfstandigheid soms mijn valkuil. Dit is trouwens iets wat ik pas het afgelopen half jaar aan het uitpluizen ben. Ik liep er heel hard tegen aan dat ik dingen ging overnemen van anderen, voor ik hen de kans gaf om dat zelf te doen. En vervolgens gefrustreerd raken omdat ik het gevoel had dat ik het allemaal weer eens alleen moest doen. Ik werk er nu hard aan om dit te veranderen, met alle moeite van dien.

Kern

De kern van dit probleem zit vooral in het toch niet helemaal 100% vertrouwen van andere mensen. Ik zeg specifiek andere mensen omdat ik in mijn relaties (vriendschappen, liefde en familie) onderscheid maak in het ‘percentage’ vertrouwen. Maar het wantrouwen komt bij iedereen in een bepaalde mate voor. Het werd mij vroeger door mijn toenmalige voogd al uitgelegd. Bij kinderen die herhaaldelijk in de steek worden gelaten -voornamelijk fysiek en emotioneel- een manier van verwerken ontstaat waarbij ze op voorhand al mensen wegduwen (officiële term is nu niet noodzakelijk). Ik val volgens haar in die categorie en ik heb het er heel vaak met haar over gehad, omdat ik mijzelf nooit zag als een kind die -herhaaldelijk- in de steek is gelaten. Het is voor mijzelf nog steeds niet duidelijk of ik mij in die categorie vind vallen, maar ik geef mijzelf nu wel de ruimte om dat te verkennen.

Bitterzoete zelfstandigheid in mijn relaties ziet er dus uit als iets waar ik continu mee vecht, soms bewust maar bijna altijd onbewust. Altijd op zoek naar de balans tussen zelfstandig zijn & willen zijn en dat dit ook samen kan met anderen vertrouwen. Ik wil juist zo graag andere vertrouwen, maakt het leven fijner. Iets wat mij helpt en misschien jou ook, is vaker denken aan wat ik uiteindelijk wil bereiken, wat goed voelt en wat positief zou bijdragen aan de relatie. I know, klinkt als iets wat een guru in een boek heeft geschreven. Is het misschien ook, maar het werkt nu voor mij. Misschien veranderd dat wel gaandeweg, maar dat zie ik dan wel. Als jij andere tips hebt: laat dat in een reactie achter 😄.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *