Mijn leven is drukker dan ADHD. Dat is het bijna altijd wel geweest. Momenteel heb ik twee banen waar ik tot 30 uur in de week werk, een stageplek waar ik 4 tot 8 uur in de week werk, doe ik een voltijd HBO studie en ben ik een betrokken lid bij de studentenraad en de jong democraten. Ik heb dus altijd wat te doen en altijd wat aan mijn hoofd. Een type om stil te zitten ben ik in ieder geval niet. Dit heb ik altijd al gehad en heb ik langere tijd ook moeten doen om te overleven.

Ik weet nog toen ik gestopt was met middelbare school, op mijzelf ging wonen in een satelliet-woning en voltijd ging werken en zelfstandige studie ging doen. Wat ik toen allemaal heb gedaan om net aan rond te komen, Voor 36 uur werken als schoonmaakster daarnaast 4 a 5 avonden in de week in de bediening staan en vrijwilligerswerk doen voor 1 a 2 dagdelen in de week. Ik kon in die tijd echt net rond komen want het minimumloon voor een 17 a 18 jarige lag niet zo hoog in die tijd, dat was ongeveer 4,60 euro per uur. Daarvan moest ik in al mijn levensbehoeftes voorzien, denk aan huur, verzekeringen en boodschappen. Ik heb het nu wel wat beter aangezien ik studiefinanciering krijg alleen ben ik nog steeds dankbaar dat ik toen heb leren rondkomen van zo weinig. Ook ben ik dankbaar voor de hoeveelheid werkervaring dat het mij heeft opgeleverd. Doordat ik zoveel, niet al te leuke, baantjes heb gehad, heeft het mij nederigheid geleerd. het heeft mij geleerd dat ik nooit zonder werk zou komen te zitten omdat wanneer je wilt werken je altijd werk kan vinden.

Ik ben nu hartstikke dankbaar voor de plekken waar ik werk en de verantwoordelijkheid die ik krijg op mijn huidige werk. Ik werk als groepsbegeleider bij een dak en thuisloze opvang en als persoonlijk begeleider voor een aantal kinderen en jong volwassenen. Dit werk leert mij veel over mijzelf en ik heb het gevoel dat mij hierdoor echt goed kan ontwikkelen in mijn rol als sociaal werker. Toch heb ik het nog steeds vaak druk, momenteel bestaat een gemiddelde werkdag van mij met alles uit ongeveer 10 uur. Hierdoor is koken ook soms een opgave. Vroeger maakte ik, als ik een vrije dag had, meerdere gerechten die ik makkelijk in kon vriezen. Denk hierbij aan sauzen voor pasta of curry, stoofpotjes en soepen. Soepen waren wel mijn favoriete omdat je deze vaak gezond zijn en je deze snel kan laten ontdooien en opeten. .

Pompoen tomaat soep

1 hele fles pompoen
1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 a 3 teentjes knoflook
3 a 4 stelen bleekselderij
een blokje gember van 2 bij 2 cm
1 a 2 blikken gepelde tomaten in blokjes
1 liter groente of tuinkruiden bouillon
zout, peper en cayenne peper naar smaak
1 grote soeppan
1 staafmixer

Je verwarmt de oven voor op 180 graden. De flespompoen snijd je door het midden. Je haalt de zaadjes eruit en bestrijkt hem met een kwart eetlepel olie. Je legt de twee helften met de binnen kant naar boven in een ovenschaal. Deze bak je in de voorverwarmde oven voor ongeveer 60 minuten of als de bovenkant zwart geblakerd is. Dit haal je eraf en als de pompoen is afgekoeld kan je de schil ook makkelijk verwijderen. De schil kan je ook eten alleen vindt ik het zelf niet fijn in de soep. de rest snijdt je in stukken.

De basis voor iedere soep. In verhouding tot 1 liter bouillon: Je snippert 1 uitje, hakt 3 stelen bleekselderij en hakt 2 teentjes knoflook. Je zet de soeppan op een laag vuur en in de pan doe je een beetje olie. In de olie bak je rustig de ui. na 5 minuten of als de ui slap is doe je de bleekselderij en de knoflook er bij. Dit laat je weer voor 3 a 5 minuten staan terwijl je goed roert. Hieraan voeg je gewenste groente toe en daarna 1 liter gewenste bouillon en de gewenste kruiden.

Je maakt de basis voor je soep. Je hakt de gember en doet deze erbij. Hieraan voeg je de pompoen in stukken toe en de tomaten in blik. Als dit kookt voeg je de bouillon hieraan toe. Dit laat je voor 15 minuten prutellen. Hierna maak je met de staafmixer er een egale soep van. De soep breng je op smaak met het zout, de peper en de cayenne peper.
Serveer dit met wat brood en eventueel een lepeltje crème fraîche.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.