hallo lieve lezers. in dit blog ga ik het hebben over een veel besproken probleem binnen de jeugdhulp. namelijk dat veel jeugdzorg verlaters geen cent te makken hebben. hoe dat nou zit leg ik hier uit.

als je de jeugdhulp verlaat ben je vaak jong. dat komt omdat er vanaf 18 jaar een hele harde knip hierop is. die harde knip leg ik nog is uit in een volgend blog. met 18 heb je vaak nog een laag minimumloon hier in Nederland. als je geld heb kunnen verdienen is dat dus niet veel. er is een reden dat hier de gemiddelde leeftijd om uit huis te gaan 26 is. dan is 18 wel een hele vroege stap met 8 jaar verschil. ook omdat je zorg heb gehad heb je kans dat je dus helemaal niet heb kunnen werken. dan heb je dus ook niks kunnen sparen.

ga dan niet het huis uit denk je dan. maar wat als je geen huis hebt? een jongere uit de zorg heeft vaak geen thuis om naartoe te gaan. dus je moet wel. zoals je je kan voorstellen zijn er dus ook een hoop jongeren die helaas dakloos eindigen. dit is een groot probleem binnen gemeentes. die gaan vaak met jongeren organisaties in gesprek voor een oplossing. ook ik ben vaak op dit soort gesprekken geweest en het komt altijd op hetzelfde neer. jongeren uit de zorg hebben gewoon geen geld.

hoeveel geld had jij toen je 18 jaar was? genoeg om de huurprijzen die steeds stijgen te betalen? en gas water en licht? vergeet je verzekering niet. en als je nog hulp nodig heb wie betaald dat dan? sommige jongeren hebben nog veel hulp nodig en die hebben daar een beetje geluk mee. die mogen op kamertraining. zo zat ik daar dus ook. ik had geluk dat ik met 21 pas weg hoefde en nog 3 jaar kon sparen. maar zelfs dan hebben ik en veel anderen jongeren het niet breed.

omdat wij wat meer hulp nodig hadden, hadden we dus ook minder tijd te werken. en die hulp kost ons ook geld. bij een trainingshuis krijg je ook 45 per week aan leefgeld. nu lijk dat best veel maar dat is nog geen 200 per maand. daarvan haal je alles. boodschappen, kleding, schoolspullen, medicijnen wanneer die nodig zijn en noem maar op. je hebt ook gewoon nog je zorgverzekering en ja ook een zorgtoeslag maar de rekening is altijd hoger dan je toeslag. je telefoon rekening etc moet je ook nog betalen van die 200. het valt misschien dan ook op dat dat te weinig is. de rest vul je dus aan met werk of studiefinanciering. en hoeveel blijft er dan over om te sparen? niet veel kan ik je melden.

dan denk je even lekker flink gespaard te hebben en moet opeens de spaarrekening weer leeg omdat je schoolboeken moet kopen die honderden euro’s kosten. ach ja weer opnieuw sparen geen probleem. en dan word je fiets gejat. ikzelf had ook nog een dure rekening van de allergoloog voor die kiezen want die word niet volledig gedekt door de verzekering. zo word ook de spaarrekening vaak aangevallen door financiële tegenvallers. die hebben we allemaal wel is maar waar ouders dan vaak inspringen zijn jongeren uit de jeugdhulp vaak alleen.

kortom. je loon is onwijs laag. je hebt geen tot bijna geen tijd om te sparen. zodra je spaart valt het vies tegen wanneer er een tegenvaller is want er zijn geen ouders om dan te ondersteunen. en je therapieën koste ook tijd waarin je dus niet kan werken en ook nog is geld. je hebt hulp nodig maar het kost je 2x zo veel geld. regelingen krijg je bijna nooit. de gemeentes hebben ook gewoon weinig geld. dit is zo zonde. een dakloze jongeren kost een gemeente weer geld vanuit dakloze hulp. een jongeren die fulltime moet werken omdat dit meer oplevert dan school, maakt geen opleiding af. hierdoor kunnen ze alleen simpele winkel banen nemen, maar zodra ze te oud worden worden ze daar ook ontslagen want dan worden ze te duur. dan heb je geen werk en geen diploma en alleen studiefinanciering is niet genoeg om mee rond te komen.

er is een sociaal minimum. dat betekent dat je meer dan 1200 per persoon nodig hebt om rond te komen. leuk dat dat is bepaald maar wat als je daar dan onder zit? vaak heb je dan gewoon pech. ook al zou Nederland een zorgstaat zijn. in mijn ogen valt dat vies tegen. hoe ik het heb gered? ik mocht tot me 21 e blijven in de zorg en heb nu een toeslag van 300 per maand van de gemeente. ik zit nog wel onder het sociaal minimum maar niet met heel veel dus ik red het nog net. ik moet januari verlenging aanvragen voor deze toeslag. helaas zijn de regels veranderd en weet ik nu dus niet of ik het wel ga krijgen komend jaar. en hoe ik het dan ga redden? dan heb ik nog geen 950 per maand en zit ik ver onder dat minimum. min mijn huur en vaste lasten kan ik 100 tot 150 sparen per maand. lang niet die 300 die ik dan mis….. dus januari gaat een spannende maand worden. ik hoop dat ik het krijg. anders heb ik simpelweg een groot probleem. en dit moet ik ieder jaar weer aanvragen dus krijg ik als het nu wel lukt, maar een jaar aan zekerheid.

dank voor het lezen van mijn blog.

4 reacties

 1. Spijker op de kop, Patries…

  Hoewel het wel winst is op zich, dat de toelage voor als je echt niet kunt werken naast je opleiding nu overal 300 euro p maand is geworden. Dat verschilde hiervoor nogal per gemeente.

  Ik moet altijd nog aan je bijdrage denken aan het JWB fimpje. Leeftijd jeugdhulp van 18 naar 21.. (liefst 23 indien nodig). Geen knip, geen wissel, door kunnen met vertrouwde mensen…
  Dat lijkt “duur” maar voorkomt zoveel leed en hulpkosten een paar jaar later….

  • Patricia op zegt:

   ja idd. en idd heel blij dat het nu bij alle gemeentes 300 is. hoop dat ze nu ook is een keer naar die leeftijd gaan kijken. mooi gezegd!

 2. Hanne Peerenboom op zegt:

  Wat een duidelijk verhaal Patricia! Fijn dat je het deelt… Hopelijk bereikt het de mensen die hier invloed op kunnen hebben…

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *