Vandaag een gevoelig onderwerp waar niet zoveel wordt over gesproken: “geld”. Ik ben opgegroeid met financiële moeilijkheden, armoede kan ik het niet noemen, maar het scheeld niet veel. Ik heb al op jonge leeftijd deurwaarders gezien en ben al van jongsaf aan geconfronteerd geweest hoe duur het leven is. Dit was door medische redenen waardoor papa op ziekenkas viel. Ik weet nog dat hij moest kiezen tussen; zorgen dat wij eten op tafel krijgen, deftige kleren hebben, water en electriciteit ter beschikking hebben of de lening betalen. Ik snap nu hoe moeilijk papa het heeft gehad. En ik neem hem niks kwalijk op dat vlak. Hij probeerde zijn best te doen en daarvoor wel een dikke CHAPEAU! Ik heb hem zien worstelen om rond te komen, daardoor heb ik voor mezelf besloten om dit nooit te moeten meemaken.

Dit is de reden waarom ik strikt alles probeer op te volgen van betalingen. Ik ga niet liegen, sommige maanden waren financieel moeilijker dan andere. Ik heb mijn lening van het huis, de gezamelijke rekening met mijn vriend voor eten, electriciteit, water, etc…, mijn auto dat ik nog 2 jaar moet afbetalen, de renovaties in het huis, de diertjes die alles hebben wat hun hartje begeert en ik probeer mezelf ook af en toe iets te gunnen. En dat kost geld. Ik bekijk minstens 1x om de 2 dagen mijn rekening. Als overzicht wat heb nog, wat heb ik gespaard en welke kosten gaan er nog af. Dit klinkt overdreven maar het is voor mij een moment van rust in mijn hoofd als ik zie dat ik wel of niet moet vrezen om rond te komen die maand.

Een van mijn grootste angsten is om in schuld te staan. Je hebt ze snel gemaakt als je niet aan budgetplanning doen. Op sommige momenten dacht ik ook “Amai ik heb veel geld, ik kan mij dit en dat permiteren.” En dat surprise, de auto valt in pannen. Wat heb ik dan spijt van mijn zotte aankoop 2 dagen ervoor. Daarom is het ZO belangrijk om een spaarpotje te hebben.

De voorbije 2 jaren heb ik financieel nogal veel uitgegeven aan mijn huis. En nu is het tijd om dat spaarpotje weer te vullen zodat ik op het einde van de maand niet meer zenuwachtig ben😉 Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk het is om een reserve te hebben. Want in schulden staan is geen lachertje en er boven opkomen ook niet. Maar het lukt je wel als je wilt.

Ik ben met 0.0 euro begonnen toen ik thuis wegging en ik ben er ook geraakt. En ik geniet ook nog van het leven maar wees bewust van je kosten!

Viola dit was hem dan voor deze week. Volgende week is het een leuker thema want dan ga ik m’n boys (de diertjes) voorstellen op de blog en kunnen jullie kenninsmaken met deze 3 (b)engeltjes.

4 reacties

 1. Knap Sharon.
  Doe zo verder.

 2. Louise op zegt:

  Dag Sharon,

  Ik ben Louise, 21jaar, student pedagogische wetenschappen en las met volle aandacht je blog!
  Eerst en vooral bedankt om dit onderwerp naar voor te brengen en je eigen ervaring hieromtrent te delen! Dit is inderdaad een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt in deze maatschappij.
  Chapeau dat je zelf om de twee dagen je rekening eens bekijkt om hierover wat overzicht te hebben en dat je hierdoor ook rust in je hoofd krijgt. Ik lees dat een van je grootste angsten is om in schulden te staan en dat deze snel gemaakt worden wanneer je niet aan budgetplanning doet. Heb je dan zelf een eigen planning in je hoofd of krijg je hierbij ondersteuning? Zou jij nood hebben aan ondersteuning hierin en waar zou jij dan vooral nood aan hebben?
  Ik vond het tof om te lezen dat je zeker bewust bent van je kosten, maar ook geniet van het leven!

  Hopelijk gaat alles goed met je en ook met je toffe boy’s (de diertjes)!

  Vriendelijke groeten

  Louise (Student)

  • Sharon op zegt:

   Hey Louise!

   Dankje voor je berichtje. Ik heb eventjes begeleiding gekregen van het ocmw omdat ik met een leefloon studeerde. Maar ik liet al snel merken dat ik aan budgetplanning deed. Dus dat is snel weggevallen. Dit komt omdat ik al van mijn 12 wist wat de waarde van geld was en hoe duur alles was.
   Mijn planning is dat wanneer mijn loon gestort is ik al direct bereken hoeveel in nodig heb voor mijn maandelijkse onkosten en dan zet ik al de rest op een aparte rekening. Dan neem ik er minder gemakkelijk geld vanaf.

   Maar een huis renoveren helpt niet altijd bij een budgetplanning🙈 Dus ik probeer nu iedere maand 1 ding in huis te renoveren en niet alles ineens want dat kan ik niet betalen.

 3. Dolly op zegt:

  o, zo herkenbaar.
  ik ben ook nog steeds bang om geldtekort te hebben.
  dit uit zich volgens anderen in gierigheid. ik noem het voorziendheid.

  veel succes met je babywens!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *