Als ik aan onderhoudsgeld denk, denk ik aan de centen die een ouder verplicht is te betalen voor of aan het kind. Maar als kind van je ouders ben je ook verplicht om onderhoudsgeld te betalen aan je ouders. Een voorbeeld: Als mijn ouders bij het OCMW gaan aankloppen omdat ze naar een rusthuis moeten maar dit niet kunnen betalen of ze sterven en het OCMW moet hier voor tussenkomen, komen ze aankloppen bij bij mij en/of Ian. Dus dat betekent dat ik (ookal heb ik al jaren geen contact met mama en heb papa al 8 jaar fysiek niet gezien of gesproken) moet betalen voor hen.

Vind ik dit eerlijk? Goh, nee niet echt maar ik snap wel dat ze het geld ergens vandaan moeten halen. Ze kijken wel naar hoeveel ik per maand verdien en uitgeef. Maar toch is het frustrerend want ik moet ook hard werken voor deze centen.

Deze situatie is niet alleen bij mij van toepassing maar bij zoveel andere mensen met een andere achtergrond. En ik denk dat ook voor hen dit frustrerend is.

Geld kan ook veel stukmaken. Hetzelfde is gebeurd in mijn familie. Papa heeft vaak om geld gevraagd aan zijn ouders, mijn boma en bompa. Voor een auto, computer, kleren, eten, etc… En zij gaven het hem dit altijd omdat ze goed wilde doen. Maar dan, dan werden boma en bompa slechter qua gezondheid en boma moest naar een rusthuis. Bompa kon dit niet betalen doordat hij zoveel aan papa heeft geleend/gegeven. Dit was het moment dat mijn familie lansgt papa’s kant uiteenbarste…

De maatschappij is ook heel duur geworden. Als je kijkt naar het pensioen ten opzichte van een rusthuis is dit vaak niet realistisch. En dan wordt er aangeklopt bij de kinderen…

En wat als je ouders je zo om geld vragen, wat doe je dan? Ik zou zeggen dat ze niks krijgen maar stel dat ze voor mij staan zou ik dit dan ook zeggen? Tegen mama kan ik 100% NEEN zeggen maar wat zeg ik tegen papa? Weer die frustrerende grijze zone. Dat is nog 1 van de redenen waarom ik geen contact met hem verder wil. Zodat ik mij hier geen zorgen om hoef te maken. Maar wat zou jij doen, als je ouders of je kind om geld vragen? Zou je het ze zomaar geven, en hoevaak, hoeveel? Dat lijkt mij een moeilijke vraag.

1 reactie

  1. Jean op zegt:

    Er zijn mogelijkheden om er onderuit te komen. Vrienden van mij hebben nooit moeten opbrengen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *