hallo lezers van mijn blog. dit keer ga ik het wat meer hebben over mijn vrijwilligers werk.

dit project van het bloggen is 1 van mijn projecten daarin. 1 jaar lang bloggen. wat toen best te doen leek maar met alles wat er het jaar tussendoor kwam leek dit toch een grote uitdaging. zoals je ziet is dik de helft in de afgelopen dagen pas definitief geplaatst. de concepten hebben soms maanden lang stil gelegen. maar het is me geluk(t)! haha.

verder zit ik ook bij het JWB. dat staat voor het jeugd welzijns beraad. wij praten met veel jongerenraden van organisaties door heel het land heen. zo bundelen wij hun kennis en punten en dan communiceren wij die weer door met gemeentes door heel het land heen. soms spreken wij ook met politieke leiders. hoe vet is dat! vanuit daar krijg ik meerdere projecten. zoals de 18 vs 21 podcast! die ik ook met veel plezier heb gedaan.

vanuit geluk(t) hebben we ook nog wel is gesprekken gehad met hogere scholen in België. dit zijn toekomstige hulpverleners. en het is erg leuk ze wat mee te geven! in Nederland spreek ik wel is met de hoge school van leiden. dit gaat weer via de jongerenraad van Cardea waar ik ook een lange tijd heb gezeten. ik hoop meer scholen te kunnen spreken in Nederland. net zoals we in Vlaanderen doen met dit project.

bij de jongerenraad van Cardea heb ik meer dan 3 jaar gezeten. daar keken we voornamelijk naar het welzijn binnen de organisatie, maar deden we ook wel dingen op landelijk niveau. we spraken gemeentes, scholen en hulpverleners. Cardea werkt samen met het JWB. zo ben ik daar dus ook terecht gekomen. ook zat ik in de cliënten raad van Cardea. dit was meer gericht op eigen organisatie en was wat zakkelijker. vanuit de jongerenraad gaf ik bijvoorbeeld workshops op scholen aan toekomstige hulpverleners. en workshops aan hulpverleners binnen Cardea. maar bij de cliënten raad was het veel droge stof. veel documenten lezen. waar gaat het geld naartoe binnen de organisatie? wat word het nieuwe belijd voor het komende jaar? sollicitaties voor de raad van toezicht bijwonen was daar ook een van mijn taken.

ik had het er erg naar mijn zin. maar zodra ik op mezelf ging wonen, ging ik dus ook weg bij Cardea. ze vonden het wel leuk als ik bleef, maar gezien de verre afstand van war ik woon, leek mij dit gewoon niet handig. ik zou dan altijd online moeten aansluiten. fysiek is gewoon makkelijker en ook leuker.

hier in Friesland zit ik ook nog bij expex. hier heb ik nog meer trainingen gekregen in ervaringsdeskundigheid. en ook hier krijg ik weer projecten waar ik dit inzet. maar hoe is dat nou? persoonlijk vind ik het erg leuk. na vele jaren heb ik veel respect ook gekregen voor goede hulpverleners. voor deze mensen wil ik ook graag wat terug doen. dus ik hoop dat ik ze kan helpen met de kennis die ik heb.

soms voelt het wel een beetje raar. vooral oudere hulpverleners. sommige zijn niet heel blij met ons. dan denken ze. ‘ik heb een hele studie gedaan en werk al jaren in dit veld en dan ga jij mij vertellen hoe ik het moet doen?’ ik snap de gedachte maar dat is niet wat wij doen. als ervarings deskundige krijg je meerdere trainingen. je hebt ervaringen, je hebt deze genoeg verwerkt en mee leren omgaan, en als deskundige kan je deze inzetten als tool som anderen te helpen.

nee ik vertel je niet hoe je het moet doen. dat weet ik ook niet. ik kan je alleen vertellen hoe het voor mij was. of wat ik bij anderen heb gezien. zo inspireer ik hopelijk tot nieuwe ideeën die wel helpen. of ben ik een luisterend oor voor jongeren die nog in de hulp zitten en graag praten met iemand die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt. als je iets ook heb meegemaakt begrijp je het een klein stukje meer. nog steeds niet volledig want ieder persoon is uniek en ervaart het anders. maar je weet net ietsje meer dan iemand die er alleen over heeft gelezen. voor organisaties betekent dat vaak ook dat je net even een andere denkwijze hebt. zo hoor ik vaker: ‘ow daar hadden ik en mijn collega’s nooit aan gedacht.’ als ik dat hoor weet ik dat ik nuttig ben geweest. dan heb ik kunnen helpen en is mijn doel berijkt.

dankje voor het lezen van mijn blog.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *