Familie… Heb jij een idee wat dit voor jou betekend? Is familie voor jou de maatschappelijke norm? Welke normen en waarden heb jij in je familie? Wat zou jij willen implementeren in jouw familie en/of toekomstige familie?

Vaderskant

Mijn familie is, tjsa. Gecompliceerd is een understatement. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik de relatie met mijn familie aan vaderskant altijd moeilijk zal vinden. De band met mijn vader is altijd al moeizaam geweest en ik spreek hem bewust al jaren niet meer. Er zijn wel familieleden van die kant die ik wel spreek, maar globaal gezien is het contact altijd stroef geweest. Ik ben vaak teleurgesteld en meerdere keren werd mijn mening en ervaring aan de kant gezet alsof het er niet toe doet. Dat voelt pijnlijk om toe te geven. Ik wil te vaak voor ze opkomen terwijl dat niet in balans staat met de last en pijn die het mij brengt. Er zijn al meerdere mensen geweest door de jaren heen die mij daarop wezen, maar het heeft tot afgelopen februari geduurd voordat ik dit zelf inzag. Ik begin er nu meer vrede mee te krijgen dat ik het ze ook niet -meer- ga uitleggen, maar dat voelt elke dag weer anders.

Moederskant

Met mijn moederskant gaat het eigenlijk heel goed en dat komt denk ik doordat zij altijd al een aandeel in mijn leven hebben gehad. Mijn tantes, nichten en mijn jongste broer hebben een positieve invloed op mij en ondanks dat de meesten van hen niet hier in NL woont, is het contact altijd fijn. Je kunt merken dat hun liefde voor mijn moeder heel groot was en daaropvolgend dat zij het beste met mij voorhebben. Daarnaast heb ik nu op oudere leeftijd heel veel met hun gesproken over vroeger. Over het leven en de moeilijkheden die daartoe behoren. Over hoe het voor ons was om op te groeien en wat dit met ons heeft gedaan. Maar zeker ook over wat we nu willen en wat wij willen doen voor de toekomst. Het voelt bevrijdend om dit te kunnen doen, zonder als rariteit bestempeld te worden.

Vroeger geloofde ik nooit zo in dat ‘elk huisje heeft een kruisje’. Het leek alsof andere families perfect waren in vergelijking met die van mij. Ha nu weet ik wel beter. Wat een bittere pil kan het zijn. Alles in en omtrent familie hoort bij het reilen en zeilen van het leven. Ik vind dat net als zelf je leven invullen, je ook zelf mag invullen wie/hoe jouw familie is. Vrienden, kennissen en alles ertussenin kan tot jouw familie behoren. Precies zoals bij Lilo & Stitch; Ohana.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *