hallo lieve lezers van mijn blog. dit keer ga ik het hebben over mijn opgelopen studievertragingen, zoals beloofd in eerdere blogs.

de eerste reden is vrij simpel. de jeugdhulp. je gaat naar speciaal onderwijs op het terrein wat vaak door bezuinigen niet aansluit op jou niveau. ik zat bijvoorbeeld 1 jaar op een cluster 4 toen ik 10 was. daar zat ik met 5-jarigen in de klas. vanwege dat niveau verschil door de leeftijd. leerden de 5-jarigen te moeilijke dingen waardoor ze eigenlijk net niks leerde. en leerde ik dus te makkelijke dingen waardoor ik ook niks leerde. dat jaar ging al verloren.

ook ging ik van de ene school op het terrein naar een andere school op een ander terrein. de ene school heeft nooit mijn gegevens naar de nieuwe school gestuurd. zo was er dus ook geen bewijs of ik over was naar de 2e en moest ik dat jaar dus ook helemaal voor niks overdoen. zoals in eerdere blog was te lezen raken scholen wel vaker mijn documenten kwijt ondanks dat dit dus tegen de wet is. zucht.

ook ben ik depressief en suïcidaal geweest. ik zat op een school die naar mijn mening hier niet goed mee omging. bijvoorbeeld een heel lang gesprek met de directeur waarbij ik alles vertelde. echt alles. dat was niet makkelijk. dat kost veel moeite en energie, vooral omdat ik in die tijd mijn vertrouwen in mensen aardig kwijt was. na dit gesprek is het enige wat de directeur zei:’ hmm ik ga overleggen met de gedrag wetenschapper. dan kijken we of dit zwaard wel echt boven je hoofd hangt.’ dat brak me echt. ik vertel je letterlijk dat ik iedere ochtend mezelf afvraag waarom ik nog verder ga. dat ik alleen nog wil slapen om de pijn maar niet te hoeven voelen. en jij denkt dat ik dat allemaal verzin? ik ben de rest van het jaar niet meer naar school gegaan. leerplicht kwam langs en zag in welke staat ik was. ze hadden door dat dreigen met een boete ook niet veel zou uithalen dus zolang ik maar voor hulp zou zoeken met mijn familie ( waar we dus al mee bezig waren !) zou het geen probleem zijn. en zo liep ik weer een jaar mis.

toen werd ik weer uit huis geplaatst en dit keer had de school op het terrein geen havo niveau dus zat ik gedwongen in 3 vmbo. dat vond ik erg jammer dus toen ik na een paar maanden permanent thuis mocht wonen omdat mijn moeder eindelijk op zichzelf ging wonen, zette ik mijn zinnen weer op de havo. helaas zou ik dan of 3 havo eerst weer moeten doen dan 4 havo en dan 5 havo. of vmbo afmaken door 4 vmbo te doen en dan 4 havo en daarna 5 havo. hoe dan ook ik was een jaar kwijt en met de 2e optie had ik in ieder geval 1 diploma op zak. dus dat ben ik maar gaan doen.

ik ben dat gaan doen op het volwassenen-onderwijs waar ik met 17 heen mocht omdat ik al heel volwassen voor mijn leeftijd was. en dus haalde ik daar met de hoogste cijfers van de klas mijn vmbo diploma. het jaar daarna ging ik eindelijk met 18 jaar naar de 4 havo. mocht je het vorige blog over een jaar school gemist door de huisarts hebben gelezen, weet je al wat er nu komt. ik werd ziek. 8 maanden lang. ik was net 18. eindelijk op kamer training en dus op mezelf in een studenten kamer. en ik werd dagelijks ziek weg gestuurd door docenten. dat was dus weer een jaar de goot in.

ik was 18. zodra het nieuwe jaar begon 19. had geen start kwalificatie. maar ik gaf de hoop niet op! en wat was ik op dat moment blij met mijn vmbo diploma. want havo werd te duur. de reiskosten waren zo een 75 euro per week. en je krijgt alleen een studie vergoeding. dat is geen hoog bedrag. maar ik moest nu ik op een studenten kamer woonde al veel zelf betalen. dus koos ik er voor om mbo te gaan doen. dan kreeg ik een studenten ov en een studiefinanciering. maar ik dacht nog 2 jaar de tijd te hebben voor ik ging kiezen wat voor beroep ik de rest van mijn leven zou gaan doen. een keuze die ik niet hals over kop wou nemen dus. maar nu moest ik het opeens binnen 2 maanden weten. en het afgelopen jaar was ik meer bezig met ziek zijn en de zorgen of ik nog wel beter zou worden en een toekomst zou hebben.

gelukkig had mijn meidencoach de oplossing. er zou een project worden gestart in Leiden ( waar ik hiervoor ook op school zat). dit project is precies wat ik zocht. voor jonge studenten die willen oriënteren wat ze willen qua beroep. de bedoeling was dat we veel oriënterende stages zouden doen. hierdoor zouden we ontdekken welk beroep bij ons zou passen. helaas is dat dus niet zo gelopen. om het kort te houden, de directeur bleek al vaker projecten te starten die op niks eindigden om geld te verdienen. hier kwamen we dus achter toen de inspectie de school sloot. 2 maanden voordat de examens waren. niemand kon dus een diploma halen. en de stages? ja dat kwam er dus ook niet van. ze verbraken gedurende het jaar alle afspraken die waren gemaakt. ik ben eigenwijs alsnog stages gaan doen. als hun mij zouden verlinken aan leerplicht, zou ik vertellen wat hun allemaal fout deden.

dit blog word al erg lang dus er komt een deel 2! met een goed einde ! haha geen zorgen.

dankje voor het lezen van mijn blog.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *