Kindermishandeling komt veel voor. Ook vanmorgen staan 160.000 jongeren op met angst voor vandaag. In Nederland. In Vlaanderen. Mishandeling, verwaarlozing, misbruik.

Wat doe je als je dat meemaakt, of als je denkt of weet dat dat ergens gebeurt
? Durf je iets te doen? Durf je je weerstand om iets te doen te overwinnen?

Wij vinden:
NEEM JE WEERSTANDEN SERIEUS! Schaam je niet.
En….. NIETS DOEN IS GEEN OPTIE!

3 ooggetuigen vertellen hun verhaal.
En we hebben 6 professionals gevraagd naar hun weerstanden.

Dit materiaal is zeer geschikt voor alle soorten opleidingen of cursussen. Van vmbo t/m universiteit.
En voor onderwijzers, huisartsen, politie-agenten, verplegers, speeltuinmedewerkers, hulpverleners, school-directeuren, maatschappelijk werkers, tandartsen, groepsleiders, maar ook buren, klasgenoten, leden van je sport-team, jijzelf?

ROXANE / OOGGETUIGE
Ik was 9 jaar en logeerde bij een vriendinnetje. De vader sloeg de moeder met haar hoofd tegen de muur. Dat ging maar door. Mijn vriendin vroeg ‘help me’. Ik deed alsof ik sliep. Ik was zo bang.

JESSE & SOFIE / OOGGETUIGE
Ik was 11 jaar. Je kon alles horen bij de buren. Hoe de kinderen werden mishandeld. Ik zag het ook in de hal gebeuren. Ik durfde niets te doen. Mijn moeder en broer gelukkig wel.
ZOË / SLACHTOFFER
Ik werd misbruikt door mijn vader. Ik wilde dat het zou stoppen. Eén juf van school keek echt naar me. Ze zei dat als er wat was, ik haar kon vragen. Dat durfde ik eerst niet.
ELLEN JANSSEN / TRAINER VOORLICHTER
Vraag je altijd af of een kind lekker in z’n vel zit. Als dat zo is hoe dat komt. Je hoeft het niet op te lossen. Al doe je maar 1 klein ding. Maar je weerstanden moet je herkennen en erkennen.
RIAN TEEUW / KINDERARTS AMC
Voor de meeste ouders is het een opluchting wanneer je het ter sprake brengt. Vooral huisartsen zouden beter moeten leren er over te spreken en hulp op gang te brengen.
DR. M.M. RUIJGERS / HUISARTS
Ik dacht dat het in mij praktijk gewoon niet voorkwam. Maar ik had niet geleerd om het ter sprake te brengen. Sinds ik dat wel kan blijkt dat het toch vrij veel voorkomt.
Ik vraag ook altijd naar de kinderen.
HETTY PILMEIJER / BEGELEIDER BASISSCHOOL
Er is bij de leerkrachten vaak nog onvoldoende deskundigheid om signalen op te pikken. Echt doorvragen bij het kind is erg belangrijk. En ga direct in gesprek. Wacht niet twee weken.
MYRA TER MEULEN / NATIONAAL ADVISEUR
Voor veel mensen is het moeilijk te geloven dat het gebeurt. Maar als je met kinderen te maken hebt moet je leren hoe je een gesprek moet voeren. Bijvoorbeeld met de ouders.
DRS. J.M.A UIJTDEWILLIGEN / ZORGLEERKRACHT VMBO
Ik moest leren het te durven. Durf signalen te herkennen. Niet denken dat collega’s het wel oppakken. Neem je weerstanden serieus en kom dan direct actie. En overleg altijd met collega’s.