hallo lezers van mijn blog,

in vorig blog begon ik al wat te vertellen over de criminaliteit in de jeugdhulp en hoe die 2 eigenlijk altijd samen gaan. in dit blog ga ik verder uitleggen op wat voor manieren die 2 werelden samenwerken.

de 1e manier is vrij simpel. jongeren in de jeugdhulp hebben òf zelf problemen òf komen uit een onveilige omgeving. als je zelf problemen zoals bijvoorbeeld agressiviteit hebt, val je er sociaal al snel buiten. je gaat ook al snel met de verkeerde groep om. de verkeerde groep zijn mensen die vaak banden hebben met de criminaliteit en aangezien deze mensen vaak de enige zijn die met je omgaan en je in jou ogen begrijpen, ga je snel in mee in criminele activiteiten.

als je niet omgaat met de verkeerde mensen en er alleen sociaal buiten valt, word je gezien als iemand die makkelijk te misbruiken is. in de criminaliteit zoeken ze dit soort mensen graag op. je bent alleen dus de kans dat je gemist word door naasten is vaak kleiner. je zoekt erkenning en socialiteit aangezien dit menselijke behoeftes zijn. omdat je er sociaal buiten valt ben je op deze 2 gebieden uitgehongerd en zal je bereid zijn veel te doen wanneer iemand dat aanbiedt. iemand van een criminele organisatie zou dit dus tegen dit soort mensen kunnen gebruiken door eerst een vriendschap op te bouwen en steeds meer te vragen van je. je kan een keertje een pakketje bezorgen en krijgt zo langzaam een koerier-baan binnen hun criminele organisatie.

als je zelf uit een onveilige omgeving komt kan het hier bovenstaande dus ook van toepassing zijn. je hebt dan vaak geen hechte banden met familie en door mogelijk meegemaakt geweld of iets dergelijks zonder je je sneller af van mensen. iemand uit het criminele circuit zal dan wel meer moeite moeten doen om je vertrouwen te winnen en vaak hebben mensen uit deze situatie wat onzekerheid wat niet handig is in de criminele wereld. maar deze mensen kosten dus vaak meer werk om te werven dus gaan criminelen liever voor het bovengenoemde voorbeeld.

het kan ook zijn dat juist omdat je uit een onveilige thuis situatie komt dat bij jou een wat dikkere huid is gegroeid. in dit geval durf je juist veel en ben je niet snel bang te maken. dit deel is wel wenselijk voor criminelen. het nadeel hieraan is dat jij ook snel iets niet pikt. in je thuissituatie heb je noodgedwongen geleerd om niet over je heen te laten lopen en kan het zijn dat je bevelen niet goed opvolgt. een criminele baas krijgt jou dan niet snel onder de duim. ze zullen dan eerst chantage materiaal moeten hebben. zodra ze dit hebben is ook dit profiel erg gewenst in het criminele circuit.

als laatste voorbeeld iemand die op een groep woont. ook hier kan het zijn dat iemand snel mensen mijdt en onzekerheden heeft. maar op een terrein gaat het er op sommige plekken nogal ruig aan toe. mensen uit een onveilige omgeving thuis kunnen hiervan ook een dikkere huid krijgen maar dit kan op een groep dus nog meer groeien. waarom ik iemand van de groep apart benoem is heel simpel. dit is 1 van de grote zoekplekken voor criminelen. alle 4 de soort casussen die hierboven zijn genoemd zitten vaak op 1 terrein. op verschillende groepen maar nog steeds 1 terrein. op een terrein is het een kleine geïsoleerde wereld. je schoolvrienden en familie zijn er allemaal niet. alleen je groep en terrein-genoten en je leidingen/ behandelaars.

dan kan je zeggen ‘ja maar die criminelen lopen niet zomaar binnen, die leidingen en behandelaren letten wel op’. en dat klopt ergens wel maar wat nou als een jongere word opgenomen op het terrein die al in die criminele wereld zit? iemand die dus al crimineel is? ja die krijgt dan de opdracht te werven. die maakt vrienden op het terrein om die dan ook mee te nemen in die wereld en dit heb ik persoonlijk heel vaak zien gebeuren. jongeren die sigaretten of pillen gaan handelen op het terrein en dan met sommige jongeren opeens heel close worden en dan zeggen:’ joh ik heb altijd een voorraad voor mezelf liggen en meer dan genoeg geld’. waarop andere dan vaak heel happig reageren dat ze dit ook willen. en daar wil deze dealende jongere altijd wel mee helpen. hij kent wel een kennis waar hij ook koopt en daar kunnen andere jongeren ook wel halen en dan dealen. maar omdat je deze contacten via die ene jongere krijgt, krijgt hij wel een deel van je winst. en zo werk je opeens voor hem.

jongeren op terreinen verhuizen ook vaak weer naar andere terreinen. dus stel je voor je hebt op het ene terrein al een dealende jongere, die al een netwerk van andere jongeren onder zich heeft omdat hij ze al heeft leren dealen. en stel dat 1 van die jongeren onder hem naar een ander terrein gaat. ja dat is dan nieuw werfterrein. die jongere word aangemoedigd hetzelfde daar te doen. als voorbeeld: a is de dealende jongeren. a heeft b en c geleerd hoe ze ook kunnen dealen dus b en c geven een deel van hun winst aan a. jongere c gaat nu verhuizen naar een ander terrein. jongere a zegt tegen c: ‘hey als jij daar nu ook wat jongeren zoekt, dan leer jij hun ook hoe het moet, laat je ze kennis maken met onze contact. dan krijg jij ook een deel van hun winst. en eh ik wil dan natuurlijk ook een deel van hun winst want ja zonder mij kon je dit allemaal niet’. en zo verspreid het als een soort virus midden in de jeugdhulp. de terreinen zijn erg geïsoleerd waardoor een andere jongeren van het terrein je makkelijker onder de duim houd zonder invloed van buitenaf. en het doorverhuizen is een visite kaartje naar je volgende terrein met werf-kansen.

dankje voor het lezen van mijn blog.

1 reactie

  1. heldere analyse, van binnenuit,

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *