halo lezers van mijn blog! deze keer ga ik het hebben over criminaliteit in de jeugdhulp.

deze week kwam er met burgerschap ( ja blijkbaar bestaat dat vak ook op het mbo) een man vertellen over zijn ervaring. hij was een ex crimineel die veel drugs heeft gehandeld in den haag. hij omschreef hoe zijn vader en neef al in deze wereld zaten en hij als jochie op de middelbare school wiet en hasj van zijn neef kocht om weer op school te verkopen. hiermee had hij flink wat verdient en werd hij dus op een dag betrapt door zijn vader met duizenden gulden ( oude nederlandse valuta).

zijn vader was eerst boos maar bleek ook wel trots te zijn dat zoon lief al zo vroeg succesvol was en zo werd hij door zijn vader en neef steeds meer betrokken in het inkopen en dealen van wiet en hasj tot meth enzovoort. al snel was hij uitgegroeid tot een grote dealer in den haag. en toen volgde de 1e poging op zijn leven. ik zal het verhaal niet te lang maken maar ze hebben zijn vriend neergeschoten denkend dat hij het was. en zo stierf een van zijn beste vrienden in zijn plaats. dit was voor hem het 1e teken om toch voor een ander pad te gaan kiezen.

maar hoe? eenmaal in die wereld laten ze je nooit gaan. uiteindelijk heeft de man nog veel meegemaakt voordat hij eindelijk weg kon uit de criminaliteit. er is een 2e poging op zijn leven gedaan, hij is jaren bedreigt, zijn zaak overhoop geschoten, zijn zoontje ontvoert en uiteindelijk is ook hij ontvoert gemarteld en langs de weg gedumpt. na dit alles werd hij opgepakt. eenmaal in de gevangenis kwam er een priester langs om te praten met de gevangen. de man dacht als ik dat nou ook ga doen staat dat mooi en word ik eerder vrijgelaten. en dus ging hij praten met die priester.

wat hij niet wist was hoe diep de woorden van die priester hem zouden raken. zoals hij zei: ‘door die man heb ik het licht van god gezien’. hierna is hij gaan geloven in god. hij wilde zijn leven echt gaan beteren en heeft met veel werk, moeite en onderhandelen alle banden met de criminele wereld kunnen breken. eindelijk was hij vrij van deze wereld en kon hij een normaal leven lijden met zijn vrouw en zoon.

tijdens dit verhaal stelde de man veel vragen. op veel vragen wisten mijn klasgenoten de antwoorden niet. ik wel. ik ken de criminele wereld best goed en dat kreeg die man door. na zijn verhaal liep hij naar mij toe en zei hij: ‘ik merk dat je bekend ben met deze wereld. ga alsjeblieft die kant niet op. het geld is het niet waard je hebt een betere toekomst voor je dan dit. daar zorgt god wel voor’. ik zelf ben niet gelovig, maar ik verzekerde de man dat ik de wereld kende omdat ik ben opgegroeid in de jeugdhulp en dus absoluut niet van plan was die wereld in te gaan want ik had al gezien wat het met anderen deed.

voor mensen die uit de jeugdhulp komen is het wel duidelijk dat jeugdhulp en criminaliteit hand in hand gaat. maar dit is dus niet zo van zelf sprekend voor de zo genoemde ‘buitenstaanders’. ik heb dus besloten dit wat beter voor jullie uit te leggen. zodat je weet hoe en waarom maar ook zodat je het kan signaleren als je met jeugdhulp jongeren te maken hebt. voorkomen gaat denk ik niet omdat deze 2 werelden heel goed in elkaar passen. ik ga het verder uitleggen in mijn volgende blog.

dank voor het lezen van mijn blog.

1 reactie

  1. Har Tortike op zegt:

    en jij bedankt voor het schrijven! ben benieuwd naar de volgende aflevering.
    Har

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *